Czy wiesz że ?

Aby połączyć znów rodziny (wg ustawodawstwa ogólnego) - Jeżeli brakuje Ci w Norwegii najbliższej rodziny, mogą się oni ubiegać o zamieszkanie z tobą na mocy zezwolenia zwanego łączeniem rodzin, nawet jeśli posiadasz zezwolenie na pobyt czasowy. Jednak to ty, jako osoba zamieszkała w tym kraju, musisz zapewnić im utrzymanie, aby mogli tutaj przebywać. Czasami należy spełniać dodatkowe warunki, aby bliscy mogli przebywać z tobą. Członkami, którzy szczególnie uprawnieni są do przyjazdu to: - małżonek lub małżonka, jednak muszę mieć powyżej 18 roku życia oraz mieszkać razem, - konkubenci powyżej 18 lat, którzy mieszkali razem minimum 2 lata i będą w związku również w tutaj, - konkubent, który ma dziecko z osobą zamieszkałą w Norwegii i tutaj będą razem w związku, - dziecko, którego zarówno matka, jak i ojciec mają lub będą mieć pozwolenie na pobyt w Norwegii, - dziecko, którego jeden z rodziców mieszka na stałe w Norwegii, (jednak warunkiem jest, aby rodzice, którzy posiadają prawa rodzicielskie byli zgodni co do tej decyzji). W przypadku dzieci jasnym jest, że rodzice mogą je odwiedzać. Jednak przebywać w Norwegii na tych zasadach nie mogą dłużej niż 9 miesięcy (mogą w trakcie opuszczać ten kraj). W tym czasie zabronione jest im pracować. O kolejne takie zezwolenie (trwające również 9 miesięcy) mogą się ubiegać po roku.
STRONA GŁÓWNA | INNE USŁUGI | INNE